İçindekiler
- Psikolojide “Zeigarnik etkisi” olarak bilinen bir kavram vardır.
- Peki etkisi nasıl ortaya çıktı?
- Başka bir deneyde, yarım kalmış bir grup katılımcıdan bir kitaba başlamaları ve ardından kitapla ilgili ayrıntıları sormaları istenir.
- Bu sonuçları yorumlamak için; Beynimiz, yarım kalan işi bitirip zihinsel doyuma ulaşana kadar yeni işlere veya deneyimlere odaklanamaz.
- Bilime göre aşık olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?
- Yalnızlığı lehinize değiştirecek ve hayatta çok daha başarılı olmanızı sağlayacak bir yöntem
Bitmiş ilişkileri veya yarım kalmış işleri düşünmeden edemiyorsanız, tebrikler, siz normal bir insansınız. Her birimizin sıklıkla yaşadığı bu durumların bilimsel bir açıklaması var.
Herkesin “keşke”si vardır. Hepimiz geçmişte kaçırdığımız bazı şeyleri, kaçırılan fırsatları ve tamamlanmamış deneyimleri özlüyoruz.
peki bu nedir bitmemiş şeylere bağlılık?
Psikolojide “Zeigarnik etkisi” olarak bilinen bir kavram vardır.
1920’lerde Sovyet psikiyatrist Bluma Zeigarnik tarafından bir restoranda yemek sonrası ve sonraki yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda keşfedildi. bu açıkça kanıtlanmış etki; Yarım kalan işlerin zihni meşgul etmeye devam ettiğini ve tamamlanmış işlerin beyinde bir kenara itildiğini belirtir.
Bu etkiye göre; Yarım kalan şeyleri unutamamamızın sebebi, o çalışmanın sonucunda rahatlık ve doyuma ulaşamadığımız gerçeği. Beyin bu süreç sonunda harcanan emeğin ve harcanan zamanın karşılığının alınamayacağını düşündüğünden, ödül alamamanın da etkisiyle zihnimizi o konulara odaklamaya çalışırız. sonuç almaya çalışmaya devam.
Peki etkisi nasıl ortaya çıktı?
Bu konuda birçok deney Tamamlandı dedik. Bu deneylerden birinde katılımcılara farklı boncuklar verilir ve her seferinde bu boncukları belli bir renk düzeninde dizmeleri istenir.
Deney sırasında, araştırmacılar boncuk iplerinden birini koparır. Deney tamamlandığında, katılımcılar hangi hesap dizisini hatırladıkları sorulur katılımcıların büyük çoğunluğu yarım bırakılan boncuk dizisinin sırasını daha iyi hatırladıklarını söylemektedir.
Başka bir deneyde, yarım kalmış bir grup katılımcıdan bir kitaba başlamaları ve ardından kitapla ilgili ayrıntıları sormaları istenir.
Katılımcılar kitaba tam olarak konsantre olamadılar ve ayrıntılara pek dikkat etmezler ortaya çıkar. Diğer gruba yarım kalan işlerini planlamaları için süre verilir ve bu süreçten sonra kitap okunur, bu grubun detayları daha çok hatırladığı görülür.
Bu sonuçları yorumlamak için; Beynimiz, yarım kalan işi bitirip zihinsel doyuma ulaşana kadar yeni işlere veya deneyimlere odaklanamaz.
Günlük hayatımızda bu durum. Çok fazla refleksi var. Bunun en güzel örneklerinden biri de yarım kalan aşklarımızı bir türlü aklımızdan çıkaramamamızdır. Aynı şekilde bu etki, ne olduğunu hatırlamadığınız o şarkının neden bütün gün aklınızda kaldığı halde bir kere dinledikten sonra haftalarca aklınıza gelmediğini de açıklıyor.
Bunların dışında Dizi sektöründe sürekli kullanılan “devam edecek…” temalı bölüm sonları da bu psikolojik kavramı kullanır. zihninizde akşamdan kalma etkisi diziyi bir hafta veya bir sezon sonrasına kadar aklınızda tutan bir Dizi oluşturmak.